Новини

34-годишният Павлин Първанов извади кръста от студените води на река Вит край Плевен

Късметлията, който тази година  на Йордановден извади кръста от студените води на река Вит край Плевен се казва  Павлин Първанов. 34-годишният плевенчанин участва за първи път в ритуала, баща е на две момчета – на 4 и 7 години, които днес бяха заедно с него край реката.

Близо 30 смелчаци на различна възраст участваха в празничното изваждане на богоявленския кръст, а стотици други станаха част от традицията като зрители при Историческия мост при село Ясен. Край реката на Богоявление бяха и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, а във водите на Вит за шести път за здраве влезе най-младият общински съветник на Плевен – Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник – рожден ден и имен ден.

Ритуалното хвърляне на кръста започна с молебен за здраве, след което се пристъпи и към изпълнение на обичая. Специално участие в ритуала тази година взеха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, които пресъздадоха обичая във вида, характерен за Северняшката фолклорна област. За поредна година във водите на реката се изви и мъжко хоро, развято бе и българското знаме. Всички смелчаци, влезли в студените води на Вит, имаха възможност след това да се сгрят край буен огън на брега.

34-годишният късметлия Павлин Първанов ще получи парична награда в размер на от 300 лева от Община Плевен. „Пожелавам си здраве и късмет през новата година на себе си, на семейството си и на всички плевенчани“, сподели Павлин след ритуала.