Новини

Месечен отчет направиха в РЗИ – Плевен

В Регионалната здравна инспекция  за месец август са регистрирани 52 заболявания, които са с 5 по-малко от предходния месец – информира д-р Валентин Цанков – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ . 39 случая на чревни заболявания, които нямат връзка с употребата на питейната вода. Увеличили са се и заболелите от вирусен хепатит, като петте случая са в селата Рибен, Глава, Рупци и в Плевен. Няма пациенти, заболели от полово предавани инфекции – информира още д-р Цанков, като добави, че през кабинета за анонимно изследване са преминали 124 лица – 62 – първични и 62 – вторични прегледи. Няма и тревожно повишаване на оплаквания от грип и остри респираторни заболявания, а специалистите съветват да се поддържа личната хигиена и да се мият по-често ръцете.

Д-р Ани Симеонова – директор на дирекция „Обществено здраве“ обясни, че специалистите са работили в няколко направления и до 11 септември са извършили общо 421 проверки в заведения с обществено значение. Издадени са 20 предписания и са съставени 12 акта за административни нарушения. 221 са проверките за забрана за тютюнопушене. Не са установени нарушения на чл. 56 от Закона за здравето. В 16 населени места са изследвани 30 водни проби за качеството на питейната вода. В 10 от тях са установени отклонения от изискванията. Заради пропуски в дезинфекцирането й преди подаването във водопроводната мрежа, е разпоредено извършването на промивка и дезинфекция и на отговорните лица са съставени актове за административни нарушения – обясни още д-р Симеонова. Тя посочи, че плувните басейни вече са преустановили дейността си. В 13-те водоема са взети 30 проби и не са установени отклонения от изискванията. Продължава работата в двата закрити плевенски басейна.

Всичките 117 учебни заведения са проверени преди започването на новата учебна година – каза за радио „Плевен” д-р Ани Симеонова. За Плевенска област за 111 училища са издадени разрешения за откриване на учебната година. В шест учебни заведения продължават ремонтните дейности, но там ще се направят повторни проверки, ще се установи дали има здравен риск и чак тогава те ще получат разрешение за започване на учебните занятия.

Николай Стоев