Новини

Плевенските баскетболисти ще играят през новия сезон със скромен бюджет

През новото първенство на Националната баскетболна лига плевенският „Спартак” излиза с нов състав, който ще изненада съперниците с не толкова ръстови състезатели, а с такива, които ще предлагат бърз и агресивен стил на игра. Това обясни на пресконференция треньорът Александър Дяковски, придружен  от капитана на отбора- Герасим Николов и от Константин Коев – двамата останали от предишния състав на „Спартак”. Утвърдените през миналата година баскетболисти са напуснали и са вече в други отбори. По думите на Александър Дяковски това е станало поради липса на финансиране.

Липсата на пари няма да попречи на „Спартак” да участва в новото първенство и ще се разчита единствено на сплотеността между момчетата и високия дух и стремежа за победа до последната секунда – каза на пресконференцията капитанът Герасим Николов. А Константин Коев беше категоричен, че през изминалия сезон е натрупал много ценен опит и двамата с Герасим ще бъдат добри лидери на по-младите и на по-неопитните в отбора. В него ще има само българи и това е стремежът на ръководството да участват в първенството на Националната баскетболна лига с перспективни и млади баскетболисти, без да се прибягва до услугите на чужденци.

Тези дни в отбора са привлечени гардът Дaворин Кунтич. 185-сантиметровият плеймейкър ще играе заедно с американеца Седрик Боуен, който се очаква да пристигне тази събота в „Балканстрой”. Така момчетата, на които ще разчита Александър Дяковски, ще бъдат общо 11, сред които ще има само двама чужденци. Треньорът на баскетболистите не пропусна да добави, че подът на „Балканстрой” все още не е ремонтиран, както беше планирано и вече под единия от кошовете се е образувала дупка. В тази връзка той се обърна към феновете да подкрепят отбора, тъй като се оказва, че половината от тях влизат гратис в залата и парите от продадените билети не достигат да се покрият разходите за организирането на домакинските мачове.

Втората вест, която съобщи Александър Дяковски, е възстановяването на Турнира за Купа ”Плевен”. Той ще се проведе на 20 и 21 септември /сряда и четвъртък/ в зала „Балканстрой”. Билетите за двата полуфинала и за двата финала ще струват 5 лева. Участниците в турнира са „Черно море Тича”/Варна/, Академик Бултекс”/Пловдив/, „Левски”/София/ и домакините. Полуфиналите на 20 септември ще започнат в 18 ч. със срещата Академик Бултекс и „Левски”, и от 20,30 ч. „Черно море Тича” и „Спартак”.

На следващия ден двубоите ще бъдат със същите часове – мачът за трето-четвърто място ще е от 18 ч., а за първо – второ– от 20 ч.

Тържественото откриване на турнира ще стане с участието на Люси Дяковска, която ще изпее Химна на Република България.

Николай Стоев