Новини

На Богоявление бяха осветени бойните знамена на Плевенския гарнизон

Официалната церемония  се състоя на площад „Възраждане” пред параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец”. На събитието присъстваха  председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, представители на военно-патриотичните съюзи и командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.

По традиция на този ден  Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.

Богоявленският водосвет  бе отслужен от  плевенските свещеници Христо и Петко от храм „Свети Николай“. В тържествения ритуал участваха почетни роти от военни формирования в Плевен, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, представители на дружество “Традиция”, на военно-патриотичните съюзи и духовия оркестър на Сухопътните войски. Началникът на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев поздрави представителните части от сухопътните войски и военновъздушните сили  и подчерта, че това е един от най-важните ритуали в българската военна история. Почти от самото възникване до сега той има своето значимо място в ежедневието на българския войник, независимо от коя епоха на развитие на българската държава. „Бойното знаме е славата и честта на българския войник, то е глас и завет на нашите деди“, каза още полковник Бешев. Празничната  церемония завърши с тържествен марш на представителните военни роти.