Новини

Героите от Дойран най-после с паметник

Паметникът „Героите на Дойран“ ще бъде официално открит в събота – 16 ноември, в12 часа. Това съобщиха на специална пресконференция днес организаторите от едноименното сдружение. Утре сутринта започва монтирането на фигурите на мястото на бившия Паметник на Съветската армия (Альоша) на площад „Свободата“, които са на командира на Девета пехотна плевенска дивизия генерал Владимир Вазов и на четирима войници – знаменосец, тръбач, щурмовак и традиционния пехотинец в поза „На нож“. Те ще олицетворяват загиналите 2 620 войници и офицери по време на Дойранската епопея, когато се водят най-тежките сражения по време на Първата световна война на Балканския фронт. Фигурите са дело на скулптора Борис Борисов и са излети в леярната на Марин Марков, където са правени и паметниците на генерал Скобелев и на Емил Димитров.

75 254 лева са събрани до момента за Паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. 1 385 от тях са в наличност сега, необходими са още около 13 000 лева за окончателните разплащания, обяви един от заместник-председателите на сдружението – Иван Нинов. Общата сума ще възлезе на около 90 000 лева. „На последното си заседание предишният Общински съвет гласува 20 000 лева за паметника, имаме уверение, че тези пари ще бъдат получени“, допълни Нинов. С разликата ще бъде направено атрактивно осветление на „Героите на Дойран“ и ще бъдат монтирани камери против вандалщини като снощната – неизвестни засега лица са счупили част от оградата на строителния обект, която е под наем и сега инициативният комитет ще трябва да я плаща. Дарителите на кампанията са хиляди, 84 от тях са превеждали пари по банков път, някои от тях не еднократно. За сметка на това делът на плевенските фирми е съвсем минимален, заяви другият заместник-председател Иван Иванов.

Преди откриването на Паметника на Девета пехотна плевенска дивизия в събота организаторите са предвидили и шоу на площад „Възраждане“. То започва в 10,45 часа, като програмата осигуряват Министерството на отбраната, войскови подразделения и военни оркестри. Със своя демонстрация ще участва и Националната гвардейска част.

 

Свилен Димитров