Новини

Новоизбраният Общински съвет на Плевен – баланс между съветници с опит и нови такива

Кратка справка относно състава на новоизбрания Общински съвет на Плевен, мандат 2019-2023 г. представи днес на пресконференция в пресклуба на БТА избраният за втори мандат председател на местния парламент Мартин Митев. „Можем да кажем, че в състава на новия Общински съвет наблюдаваме баланс между съветници с опит и нови такива. На практика 50 на сто от състава е нов. Виждам хъс за работа в колегите, надявам се че цялата тази енергия ще бъде впрегната за добри дела за Плевен и плевенчани“, заяви  Мартин Митев.

В състава на Общински съвет – Плевен, мандат 2019 – 2023 г., влизат представители на 9 партии и коалиции, със съответното разпределение на 41-те мандата:

– ПП ГЕРБ – 10 мандата

– БСП за България – 8 мандата

– МК Демократична България – Обединение /СДС,БЗНС/ – 7 мандата

– ПП ВМРО – БНД – 4 мандата

– ПП БДЦ – 4 мандата

– ПП АБВ – 3 мандата

– ДПС – 3 мандата

– ПП „Движение Гергьовден“ – 1 мандат

– ПП „Воля“ – 1 мандат

Доайенът в този Общински съвет е доц. д-р Евгения Бързашка /МК Демократична България – Обединение /СДС,БЗНС//. В това си качество доц. Бързашка откри тържественото първо заседание на Общинския съвет. Доц. Бързашка е добре познато име. Директор е на Медицинския колеж при Медицинския университет и към момента, началник е на Клиниката по клинична токсикология при Университетската болница.

Най-младият общински съветник е само на 20 години – това е Васил Петков от ДПС, студент по право. През декември тази година ще навърши 21 години. Може да се окаже, че е втори по възраст в страната след 18-годишния общински съветник в община Стара Загора.

Справката относно участието на съветниците в предходни мандати показва следното:

За трима общински съветници това е четвърти мандат, за трима – трети, за 15 общински съветници този мандат ще бъде втори, а за 20 – той е първи. Посочените мандати не са поредни.

Анкетните карти показват, че 90 на сто от съветниците в новия местен парламент са висшисти. В състава има двама юристи, плюс един студент по право. Най-много са икономистите – 16 души, лекари – 2, педагози – 3. Има и инженери, съветници с хуманитарни профили, такива с техническо образование, има и представители на земеделския сектор.

Относно съотношението жени – мъже в състава, Мартин Митев посочи, че в този мандат дамите са вече 9 /в предходния те бяха 7/, а представителите на силния пол – 32.

Първото редовно заседание на Общински съвет – Плевен ще се проведе на 28 ноември /четвъртък/.