Новини

Започна петото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти

Със „Златна лира“ бяха отличени   Симеон и Августина Серафимови, създатели и основни организатори на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти.Това стана на церемония снощи, когато бе открито петото издание на феста. Призовете бяха връчени от проф. Юлиян Мумджиев, заместник-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци. И двамата преподавели в НУИ “Панайот Пипков“- Плевен са носители и на отличието „Кристална лира“.

Петото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти започна с  шествие на всички участници, което стартира от ДКТ „Иван Радоев“ до Регионален исторически музей, където беше и сцената за откриване на фестивала. Петото издание, на единственото по рода си в страната музикално събитие привлече десетки перкусионисти от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия, е под патронажа на кмета на Община Плевен  Георг Спартански.

В събитието  първи се изявиха  учениците  от Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от НУИ „Панайот Пипков“  с ръководител Симеон Серафимов.

До пети юни в Плевен ще има майсторски класове и концерти на гостуващи перкусионисти от страната и чужбина.

Валя Козовска