Новини

С изложба почитаме рождението на Ангел Спасов

В ХГ „Илия Бешков“ е подредена изложба посветена на 135 години от рождението на известния плевенски художник и скулптор Ангел Спасов. Експозицията, наречена „Нито с Нея, нито с Него“, е първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка. В  плевенската галерия се съхранява почти цялото творчество на Ангел Спасов – скулптури, живописни платна и рисунки. Запазен е и личният архив на автора – от статива, върху който вае своите триизмерни образи, през личната му библиотека до огромната издирена, събрана и кореспонденция от и до него. Тези материали и богатата колекция дават  възможност да се проследи цялостното развитието на художника, обяснява директорът на галерията Антония Караиванова. Изложбата е съпътствана  от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника и твореца Ангел Спасов.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен, съвместно с информационен сайт за изкуство и любезното партньорство на Регионален исторически музей-Плевен.
Антония Караиванова благодари на екипа участвал в осъществяването на този културен проект. Самата изложба,  посветена на Ангел Спасов, ще бъде открита днес от 18 часа в  ХГ „Илия Бешков“.