Новини

Прозрачност, откритост, почтеност, обеща Спартански

Прозрачност, откритост и почтеност обеща да постигне Георг Спартански на първата си пресконференция след изборите за местни органи на властта. Той сяда на кметския стол за втори пореден мандат, благодарейки на плевенчани за получената подкрепа. Изказването му основно бе насочено срещу неправомерните действия от страна на държавните институции по време на вота. Той се спря конкретно върху реакцията на плевенската полиция при провеждането на втория кръг от изборите в Буковлък и Славяново.

По думите на Спартански в Буковлък при 3200 гласоподаватели,  1500 са упражнили правото си на вот. Подадените за него гласове на първи тур са по-малко от 600, останалите са за Мирослав Петров от ГЕРБ. При балотажа подкрепата за Спартански пада драстично и резултатите вече са: за Мирослав Петров – 1398 гласа, за Спартански – 109. Особено впечатляващи са резултатите в 205-та секция, където на 2-ри тур Спартански получава само 3 гласа срещу 643 за Петров. „Именно за тази секция бях обвиняван, че купувам гласове“, сподели независимият кандидат. При 1500 гласували на 1-ви тур и 1500 гласували на балотажа 500 от тези, които дадоха гласа си за мен, са преживели внезапен катарзис при липсата на мои застъпници в избирателните секции, добави той.

Спартански припомни, че и на местните избори преди 4 години по подобна схема стотици гласове между двата тура се преляха към тогавашния му опонент, също кандидат за кмет от ГЕРБ. Според него това е работата от профилактиката на полицията в седмицата между двата изборни дни. Много негови застъпници са задържани от полицията по обвинения в купуване на гласове и на практика на 2-рия тур Спартански е останал без представители в избирателните комисии в Буковлък. Идентична е и ситуацията в Славяново, както и в други селища. В резултат на „полицейската профилактика“ вотът в населените места от общината е спечелен от кандидата Мирослав Петров, а Георг Спартански печели в града. Новоизбраният кмет увери, че ще се противопостави на престъпленията срещу Изборния кодекс, дори и ако трябва да потърси съдействието на посланиците на европейските страни у нас.

Свилен Димитров