Новини

Два нови случая на Африканска чума са регистрирани в Плевенско

Малочислена се оказа днешната областна епизоотична комисия, тъй като присъстващите в зала „Плевен“ можеха да се преброят на пръсти. Въпреки това председателят на комисията и заместник-областен управител на Плевен Татяна Божинова обяви началото й.

Тя даде думата на д-р Иван Йорданов – директор на Агенцията по безопасност на храните в Плевен, който обяви, че са констатирани два нови случая на заразени животни от Африканска чума по свинете. Единият е в частен стопански двор в с. Гиген, община Гулянци. Огнището е било обработено и обеззаразено с автомобил на пожарна и аварийна безопасност . В землището на с. Рибен също е намерено умряло диво прасе. Там също са разпоредени съответните епизоотични мерки в 200-километровата зона от центъра на огнището.Продължават и проверките по сигнали за укрити прасета и ще се прилага законът при откриването на нарушители – каза още д-р Иван Йорданов.

Татяна Божинова – председател на Областната епизоотична комисия запозна присъстващите с протестно писмо от името сдружение „Мизия 2006“- Плевен на кметове и кметски наместници за забраната за дърводобив и за извършване на сезонни селскостопански дейности в района на селата Ралево и Николаево.

Татяна Божинова обясни, че всички поставени от членовете на епизоотичната комисия въпроси и проблеми са изпратени до Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на земеделието и храните за становища. Комисията обяви, че следващото заседание ще се състои във вторник, 24 септември, в сградата на Областната администрация.

Николай Стоев