Новини

Галерия „Светлин Русев“  днес има рожден ден

Eдин от най-красивите символи на град Плевен- ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ днес отбелязва 35 години от създаването си. Галерията носи името на своя дарител, в нея  могат да се видят произведения на световноизвестни творци, като  Дьолакроа, Гойя, Шагал, Пикасо, Роден, Дега и  Реноар.  Тя се посещава  целогодишно от стотици любители на изкуството.

В залата с рояла стана място за литературни срещи и концертни изпълнения. В специална книга са съхранени впечатленията на хилядите посетители от откриването до днес. Сградата, в която се помещава галерията, е архитектурен паметник на културата с национално значение, дело на основоположника на архитектурното строителство в България Никола Лазаров/1905 г/. През 1984 година световноизвестният художник академик Светлин Русев подарява на родния си град  Плевен  322 произведения на изкуството от личната си колекция. Община Плевен предоставя уникалната сграда, в която са експонирани и се съхраняват дарените произведения – живопис и скулптура. През 1999 г. академик  Русев  предоставя  още 82 графични произведения – български възрожденски щампи, творби на съвременни майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век,. До този момент колекцията наброява 415 творби: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори.

Посетителите се срещат и с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски. Тази година за празника на Плевен,15 май,  бе открита нова зала с керамични произведения.  За първи път от създаването на галерията  бе направена такава  експозиция, която  е съхранявана във фонда. Произведенията са дарени на академик Светлин Русев от семейство Здравко и Евгения Манолеви преди 10 години. Приживе академик Светлин Русев е искал те да бъдат включени в експозицията на галерията, но така и не е успял да осъществи намерението си. Мечтата на дарителя вече е изпълнена. А днес екипът на галерията очаква гости за празника.

Валя Козовска