Новини

Плевен в очакване на фестивала „Шарено петле“

От 4 до 8 юли в нашия град ще се проведе второто издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“. В рамките на феста ще бъдат представени 11 събития за малки и големи.

Всички спектакли ще се играят в залите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, има представления и на открито. Входът е свободен.  От 17 часа на 26 юни могат да се вземат покани, като за семейство са предвидени до 4 броя. Това стана ясно на обща пресконференция с участието на директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев, Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“ в Община Плевен, Калина Вагенщайн, селекционер на фестивала и Християн Бакалов, който ще представи  перформативната инсталация. В програмата за първи път  ще  участва  и плевенската трупа, тя ще се представи  с постановката „Аладин и вълшебната лампа“.

За малчуганите е предвидено ателие за изработка на кукли от конци, те ще правят и модела на шарено петле. Някои от спектаклите са дело на чужедстранни режисьори, по време на изданието ще има международен театрален  наблюдател от Русия, който ще представи  дейността на плевенския фестивал. Васил Василев обясни, че тази година се отбезяват не само 100 години професионален театър, но и  60 години куклено изкуство в Плевен. През последните години Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ гледат в една посока при реализирането на различни събития, каквото е фестивалът „Шарено петле“, каза Стефка Григорова.Този фестивал вече има място в културния календар на Плевен, децата и родителите с нетърпение очакват гостуващите  представления. По време на първото издание 4 хиляди зрители са посетили постановките в рамките на четири дни. Тази година се очаква по-голям брой зрители, споделят организаторите. Не на последно място трябва да се отбележи, че   камерна зала „Пан Бурянин“ e напълно обновена с нова сцена, осветление и климатик, и е в очакване на първите посетители.

Валя Козовска