Новини

Занаятите в България са живи и се пазят

С идеята да се съхранят българските занаяти в сградата на „Държавен архив“ – Плевен обединиха усилията си отделите в Ловеч и Плевен, за да представят интересни архивни единици, свързани с тематиката.

Павлина Петрова – началник отдел „Държавен архив“ – Ловеч разказа, че в залата са показани албуми от първото и второто Национално изложение на художествените занаяти и изкуства в с. Орешак, както и снимки от личните фондове на тетевенската майсторка-тъкачка на художествени тъкани Мария Енчева и майстора-медникар Найден Дудев от Троян, участвали със свои произведения в него. Посетителите могат да видят автентични майсторски свидетелства по кожарство и обущарство, издадени от Русенската търговско-индустриална камара, както и личен бележник с рецепти за обработване на кожи на ловешкия учител и общественик Васил Вишневин. Има още снимки на участнички в курса по изработване на брюкселска дантела, организиран от Ловешкото женско дружество “Благодетел”, а също и снимки на ученици от Държавното кожарско училище в Ловеч и училището по керамика в Троян и др.

Габриела Вълова –главен експерт в отдел „Държавен архив“ – Плевен представи интересни документи от фондовете –  албум с мостри от ютени и конопени конци, мостри на платове от Анонимното акционерно дружество “Кайлъшка долина“, списък на занаятчиите по браншове в нашия град от 1941 г., снимка от личния фонд на Иван Павлов – общественик от с. Обнова на занаятчии бъчвари, снимка от личния фонд на учителя Калчо Хаджиминев от 1926 г. от кожухарската работилница на баща му.

И двете специалистки в областта на архивирането и съхраняването на историята са категорични, че занаятите в България са съхранени и макар в повечето случаи да са туристическа атракция, все още има занаятчии, които могат да покажат и да обяснят как се създават автентички продукти.

Николай Стоев