Новини

Посрещаме лятото с  изкуство

На 21 юни настъпва астрономическото лято. В културната програма на Община Плевен са включени клавирни концерти, фолклорни и театрални представления, кино в парка.  На този ден се отбелязва Празникът на музиката, европейска  инициатива тръгнала от Франция преди години. Към тази инициатива се присъединяват и малките пианисти от школата на Милена Спасова. Децата ще свирят днес,  21 юни,  от 17 часа в ХГДарение „Колекция Светлин Русев“. Изявата ще премине под мотото  „С музика да посрещнем лятото“.

„На прага на бъдещето“ се нарича  клавирният  концерт на  ученици  от класа на Антоанета Воденичарова в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.Това са младите пианисти от седми клас – Борил Марков, Камелия Цанева, Лилия Чорбанска и Франсис Кръстева. Те ще изпълнят  произведения от епохата на барока, класицизма и романтизма. Концертът ще се състои от 18 часа в зала „Божко Шойков“ на училището.

Премиерата на „Приказка за трите патета“ ще представи  малката група към Детския театрален състав „Слънчова планета“ с художествен ръководител Ирена Ненчева. Премирета на младите театрали е от 18 часа  в „Актовата зала“ на Центъра за работа с деца. В ролята на патетата зрителите ще видят- Вяра, Ванеса и Криси, а на разказвачите- Сияна, Цвети и Божидара. Участниците вече са готови и с нетърпение очакват изявата пред плевенска публика.

Фолклорен ансамбъл „Мизия“ при НЧ“Съгласие 1869“ ще изнесе юбилеен концерт по повод 40 години от създаването си. Младите танцьори ще се представят от 18.30 часа в  Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.  На сцената ще излязат танцьори  от 5 годишна възраст до бивши възпитаници, пристигнали от чужбина по повод юбилея. Ще прозвучат произведения от всички фолклорни области на страната, камерни и сюитни форми, обяснява ръководителят на ансамбъла Михаил Денев. Очакват се и гост-изпълнители от паралелката с изучаване на музика и хореография от училището в Пордим и ансамбъл ,,Фаворит“ от град Угърчин. В Плевен продължава инициативата  „Лятно кино в парка” с филми от съвременното руско кино. На 21 юни ще представят  „Битката за Севастопол“, а на 22 юни „А утрините тук са тихи“. Прожекциите са от 21.00 ч. в парка на Регионален исторически музей. При лошо време от 19.00 ч. в зала „Катя Попова”. Организатори са Община Плевен и Руски културно-информационен център. Входът е свободен!

Валя Козовска