Новини

Паметен ритуал се проведе за загиналите за Освобождението на Плевен румънци

С панихида и поднасяне на цветя на паметника на загиналите воини в мемориалния парк в Гривица бе отбелязан 6 юни – Денят на румънските герои, паднали на бойните полета за Освобождението на България. По този повод в Плевен пристигна делегация от Асоциация „Култ към героите” – Браила, водена от председателя Йонел Теодореску и заместник-председателя Йонел Талпоу, представители на Националната асоциация на ветераните от войните – клон Браила, Националната асоциация на военните служители в резерв – клон Браила. Те бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Плевен Стефан Милев, от ген. Валентин Буров, председател, и полк. Марин Шкодров, заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Илиян Христов, председател на Дружество „Военноинвалид” – Плевен.

На церемонията гостите припомниха подвига на 150-те жители на побратимения ни град Браила, загинали в кървавите сражения за Освобождението на Плевен като подчертаха, че героите не са забравени, те са живи в сърцата на наследниците им. От своя страна г-н Милев увери гостите, че признателни плевенчани ще продължат да отдават почит на всички румънски герои, останали завинаги на българска земя. Той подчерта, че присъстващи младежи от Браила са тези, които ще помогнат да се запази жив споменът за геройството на дедите им. Стефан Милев пожела на първо място здраве на всички, за да могат срещи като днешната да се осъществяват и в бъдеще.

Румънската делегация посети Мавзолея на румънските воини в Гривица, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Главната квартира на Румънската армия в Пордим и други забележителности.