Новини

Йово спечели регионален етап от VІІ Национален конкурс на „Алианц България“

Художествена галерия „Илия Бешков“ бе домакин на тазгодишния регионален етап от VІІ Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика. На официална церемония бяха обявени  отличените  художници и открита изложбата с творбите на участниците в конкурса. Сред гостите  бяха зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков, Константин Иванов – генерален педставител на „Алианц България”, Красимир Еничеров, управител на финансовия център в Плевен и Ивета Плякин, заместник главен директор на компанията.

Наградата за живопис се присъжда на Иван Велчев – Йово с работата си „Последен бряг”, а за скулптура на Цено Ценов с произведението „С мисъл за човека”.

       

Номинациите за живопис  са Майя Ананиева, Бистра Антониева и  Хинко Хинков. За склупртура номинациите са за Митко Събев, Николай Гърков и Красимир Яков.

Началото  на  Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика е поставено през 2008-а година и от тогава плевенската галерия „Илия Бешков“ е домакин на регионалните кръгове за четвърти път. Това обясни директорът Антония Караиванова.  Конкурсът се прави в рамките на две години;

през 2019-а година са местните етапи, като в Бургас вече мина, вторият е в Плевен, а третият ще е през септември във Велико Търново. Заключителният етап е през 2020-а година в София, когато в галерията на ул. „Шипка“№6 ще се представят отбраните творби от трите изложби за тази година.

Валя Козовска