Новини

Туристи и ентусиасти ще празнуват на хижа „Среброструй“

В събота /18 май/ е организиран празник на туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – информира доц. д-р Венци Росманов – председател на Управителния съвет на неправителствената организация.

Той с гордост отбелязва, че  през 1901 г. Плевенското туристическо дружество е вписано в регистъра и утвърдено като клон на задругата на туристическите дружества в България „Българско туристическо дружество” заедно с дружествата от София, Пловдив и Нова Загора. Безспорно е, че град Плевен е един от първите центрове на организирания туризъм в България, а на 27 август 1895 г. на Черни връх са плевенчаните Васил Горанов, Александър Михайлов, Йордан Хлебаров и Колчо Горанов. През 1920 г. централното настоятелство на ЮТС се премества в Плевен, с председател Аспарух Бойчинов – издава се списание „Млад турист”, „Организатор” – редактор Ат. Изгоренков. Активен деятел на туристическото движение в Плевен, в периода 1930-35 г. е Н.В.Ракитин. Емблематична личност е и Димитър Каракашев – председател на дружеството от 1934 до 1947 г. През зимата на 1937 г. Д.Каракашев, Симеон Димитров и Стефан Табаков правят ски-поход от връх ”Вежен” до връх ”Амбарица”. Замръкват под връх „Козя стена” и се принуждават да спят на открито. Мръзнейки край огъня, у тях се заражда идеята за построяване на това място хижа. Плевенските туристи построяват там хижа „Козя стена”. В първия национален туристически поход Ком – Емине през 1953 г. от Плевен участват Светослав Попов и Иван Кръстев. Първото окръжно първенство то туристически ориентиране се провежда през 1955 г. в парк „Кайлъка”. Участват отбори от Плевен, Ловеч, Троян, Свищов, Червен бряг. Това се счита за начало на ориентирането в нашия край.

Клубът по спортно ориентиране „Север“ работи предимно с деца и ученици, но това не значи, че в състезанията не участват ориентировачи от всички възрастови групи, включително и ветерани. Учебният процес се провежда главно на терен – учебен полигон в парк „Кайлъка”, а в партерната част на Туристическия дом ориентировачите разполагат с нов модерен учебен кабинет.Много са техните успехите – републикански шампиони, медалисти от много състезания в страната и чужбина. В периода 2009-2015 година основно с усилията на Иван и Александър Димитрови бе създадена и внедрена система за отчитане на резултатите на състезателите по време на състезание в реално време – „Live rezults“ и системата за GPS проследяване „Loggator“ (2012). Системата за резултати на „живо“ бе използвана от Иван и Александър Димитрови на EYOC 2009 в Сърбия-Капаоник (европейско първенство за момичета и момчета 16-18 год.), Световна купа в Габрово-Узана по ски-ориентиране 2009 г. и Европейското първенство и Световна купа за мъже и жени в България – Приморско, 2010 г. Младите ентусиасти – алпинисти започват с каруцарски въжета да катерят скалите в парк „Кайлъка”, за да достигнат до най-високите върхове у нас и по света. Плевенските алпинисти многократно са били в състава на националния отбор, участвали са в експедициите на връх Ношак, Лхотце, изкачвания в Австрия, Полша, Италия, в Памир и Кавказ. 1984 година – 23 души се изкачват на връх „Елбрус”. Плевенските пещерняци прославиха България с успешното провеждане на най-значимите пещерни експедиции и поставяне на рекорди в пещерите Жан Бернар – Франция, БУ-56 – Испания, най-дълбоката пещера в света „Крубер”, пещери и пропасти в Албания. Плевенска е рецептата за водолазно проникване на сифони в пещери и пропасти в България и чужбина.

А хижа „Плевен“, стопанисвана от туристическо дружество „Кайлъшка долина“ става все по-привлекателна за туристите. През тази година там вече е отворена зала за култура и изкуство – разказва доц. д-р Венци Росманов. В нея има дарени от приятели и съмишленици на туристическото движение книги, а от Пловдив ентусиасти на ръце и със собствени сили са изкачили до хижата роял от висок клас, който е акордиран и с него могат да се организират концерти на фона на приятната панорама от билото на Стара планина.

Названието на залата – „Книги в облаците“ не се нуждае от коментар. В събота програмата започва с пешеходен  поход от началото на парк „Кайлъка“  до хижа „Среброструй“. По традиция той се предвожда от членовете на клуба по пешеходен туризъм към дружеството и стартира точно в 9 ч. Колопоходът започва в 8,30 ч. от читалище „Съгласие“, преминава през жилищен комплекс „Мара Денчева“, покрай  хотел „Кайлъка“ и финишира на хижа“Среброструй“, където любителите на колоезденето ще наблюдават коло-рали.

От 9 до 13 ч. на поляната до хижата ще се проведе Седмият  преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз „Кристален        еделвайс”– Кайлъка”`2019. Програмата на празника предвижда още провеждането на състезание по спортно ориентиране, воден слалом на язовир „Тотлебенов вал“, скално катерене на скалите до язовира. Тържествата ще завършат в 16 ч. с концерта на  хор „Кайлъшко ехо” в  зала „Катя Попова” . Той е под надслов „Елате в Плевен”.

Николай Стоев