Новини

Престижът на музейната история създаден от плевенчани

Проучването на историята на музейното дело в България до голяма степен е свързано с дейността на специалистите от Регионален исторически музей-Плевен. В това отношение Михаил Грънчаров и Свобода Гюрова имат специално участие като едни от авторите, работили не само за развитието на музейното дело в града, но и за историята на музейното дело в България. Това заяви проф. Вера Бонева при представянето на книгата „Историческият музей и музейното дело в Плевен 1903-1978 г.” на проф. Грънчаров. Двамата създадоха престиж на този тип занимания, защото малко хора знаят какво става вътре в музея, колко трудна и специфична е тази дейност; с провокирането на тези занимания, с публикуването на трудовете по история на музеите в Плевен и в национален план, те правят една важна стъпка в саморефлексията на нашия културен живот, допълни авторът на предговора към монографията. Тя излиза в десетата годишнина от кончината на бившия директор на историческия музей в Плевен със съдействието на общината.

KODAK Digital Still Camera

Книгата е представена такава, каквато е намерена в архива, не сме си позволили да добавяме бележки и коментари, всичко е така, както Грънчаров е оставил в последния си ръкопис, включително курсивите и подчертаванията, твърди проф. Бонева. Тя не е открила фактически грешки в материала, не е срещнала и присъщите на други автори уклони за и против социализма. Грънчаров е от онези автори, които се придържат към максимална близост до първоизточниците, в този смисъл можем да кажем, че имаме едно изключително надеждно и прецизно четиво върху историята не само на музейното дело, но и върху културния живот на града в рамките на почти седем десетилетия, коментира Вера Бонева. Според нея Грънчаров е избрал 1978 за финална година на монографията, защото тогава бившата казарма е дадена за сграда на Плевенския исторически музей. Книгата е базирана върху две предишни научни студии на Михаил Грънчаров върху историята на музейното дело – от 1903 до 1944 и 1944-1978 г. Когато са събрани в една книга, е създадена хомогенност на текста, прецизирани са данните в таблиците и са добавени много бележки под линия.

Това е втората книга, която излиза тази година по плана на Регионален исторически музей-Плевен. Първата бе публикувана за 24 май и включва докладите от миналогодишната конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея. Третата ще бъде годишник със статии и ще излезе като том втори, след като през 2018 г. бе издаден том първи. Във второто издание освен трудове на музейни работници от РИМ, ще има участие и от Регионална библиотека „Христо Смирненски“, Държавен архив-Плевен, и Регионален военноисторически музей-Плевен.

Свилен Димитров