Новини

„Нощ в музея“ ще предложи интересни изненади на 11 май

Регионалният исторически музей и през тази година организира „Нощ в музея“ – информира Елвира Конова. На 11 май 2019 г. (събота), от 19.30 ч. до 24.00 ч. входът на експозициите ще бъде свободен. В програмата са включени изложби:
– „Луксът на XIX в.” – гостуваща изложба от РИМ – Бургас, с участието на РИМ – Русе І изложбена зала, ет. 2
– „Агар арт – изкуство от микроорганизми” – ет. 1, експозиция „Природа”
По време на нощта в музея са включени и музикални изпълнения:
– експозиция „Археология, ет. 1, зала 4
Чавдар Вълков – цигулка, Марина Белчева – виолончело. Барокова и романтична музика
– експозиция „Традиционен бит и култура”, ет.1, зала 8
Жечко Ангелов – акордеон, Венцислав Петров – акордеон. Фолклорна музика
– експозиция „Възраждане”, ет. 1, зала 10
Аспарух Иванов – обой, Здравко Иванов – кларинет, Георги Попов – флагот. Виенска музика.
– експозиция „Нова и най-нова история”, ет. 2, зала 20
Мария Александрова – флейта, Магдалена Начева – пиано. Популярни произведения.

В I-во изложбено фоайе на РИМ-Плевен, посетителите ще могат да се насладят на изложбата „Луксът на XIX век“, която гостува от РИМ-Бургас. Тя включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещният свят на градското население. Колекциите на Регионалния Исторически Музей – Бургас съдържат предмети от европейското приложно изкуство – голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чийто идеи се оформят в началотона 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Формите и образите на тази епоха проникват в света и провокират ново светоусещане, наситено с чувствителност. През 2016 г. регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата „Луксът на ХIХ век“ и в настоящото си издание изложбата за осми пореден път се показва пред публика. Изложбата ще гостува в РИМ – Плевен до 30 септември 2019г.

Изложбата на микробиолози „Агар арт – изкуство от микроорганизми” включва 40 творби, създадени след конкурс, обявен от списание „Българска наука”. На снимките могат да се видят Мини Маус, риба, жаба, зимна приказка и други. Създадени чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, след поставяне върху хранителна среда. Изложбата ще бъде експонирана в експозиция „Природа”, ет. 1. Микробното изкуство или „агар арт” е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява.