Новини

Приключиха официално проекта „Осигуряване на устойчива градска среда в Плевен“

Финансираният от Оперативна програма „Региони в растеж“ проект „Осигуряване на устойчива градска среда в Плевен“ от днес официално е приключен, въпреки че обектите в него бяха завършени още през есента. Според изискванията на европейското финансиране за всеки проект се прави заключителна пресконференция, която бе дадена днес от ръководителя на проекта Евгени Генов, заместник-кметовете Стефан Милев, Милен Яков и арх. Невяна Иванчева и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. След това на Каскадата се състоя и церемонията по прерязването на лентата, с която символично приключва ремонтът на Градската градина, Водната каскада, площад „Стефан Стамболов“, пет моста над река Тученица, изграждането на пет нови детски площадки, реновирането на надлеза на улица „Георги Кочев“ и поправката на общо  4840 метра от 16 улици. В новите зелени зони към тях са засадени над 300 дръвчета и повече от 1600 храсти. Първоначално предвидената сума за тези обекти бе в размер на близо 13 900 000 лева, но след приключването на всички дейности се оказало,  че цената на ремонтите е 12 620 781 лева, обяви Евгени Генов.  Седем компании са работили по този проект, единственото забавяне се е получило по изграждането на детските площадки от фирма „Марсен“. Тя обаче е изплатила санкциите си.

Заедно със спестените пари от ремонтите по други два проекта на общината, финансирани от Оперативни програми, остатъкът възлиза на 3,5 млн лева. В Общината вече е получено писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че тези пари могат да се използват за други проекти, каза Стефан Милев. Очакванията са до края на годината да преминат всички административни процедури за три обекта, които бяха в резерва на предишния проект. Това са две улици в индустриалната част на Плевен и надлезът към квартал „Сторгозия“.

В приветствието си към гражданите кметът Георг Спартански подчерта, че наша грижа е да поддържаме и да пазим новите придобивки, тъй като условията на европейската програма изискват минимум пет години устойчивост за един проект и всички щети, които част от нашите съграждани „с недостиг на възпитание, но излишък на адреналин“, им нанасят, след това се плащат от джобовете ни. В противен случай ни заплашват огромни финансови корекции, които могат да фалират Общината, ако трябва да върнем парите по европейската програма. Верен на обещанието си в началото на мандата кметът Спартански не преряза лентата на Каскадата. Това направиха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и заместник-кметовете Милен Яков и Стефан Милев.

Свилен Димитров