Новини

РИМ показва близкото минало в петчасова нощ на музеите

Социалистическото минало на България и Плевен е в основата на тазгодишната„Нощ в музея“, която Регионален исторически музей-Плевен, ще покаже на 22 септември. Традиционното време за световната инициатива е през май, но тази година и „септември ще бъде май“… а май, май ще си бъде и септември, защото опасността от коронавируса въобще не е отминала и събитието ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки, както в двора на музея, така и в залите с експозициите. Мотото на „нощта“ е „45 години минало и съвремие“. Тя ще започне в 19 часа и ще приключи в 24,00 или в 00,00 часа, което е неизменима константа и в миналото, и в съвремието; все е полунощ. Защо точно социализмът?

Целта е да представим един период от нашето минало, който по субективни, а не обективни причини като национална политика не е достатъчно представен. Защото е срамно и недопустимо да се разделя нацията на базата на нейната история, сподели директорът на РИМ-Плевен, д-р Володя Попов. Ето защо смятаме темата за развитието на региона и държавата в периода 40-90 те години за разумна и много необходима. Това ще даде възможност на всички поколения по различен начин да се сблъскат с реални неща от онази епоха и на базата на онова, което ще видят, прочетат и чуят, ще могат да си изградят своя представа за живота през този период, допълни д-р Попов.

На 22-ри ще гостува варненската изложба „Вчера живяхме така, а днес?, която представя бита на българина от онова време, тя е подготвена за 20-годишнината от 10 ноември, но в сегашния си вид ще бъде представена за първи път в Плевен. В нея са включени телевизор „Опера“, радио „Москвич“, детска количка, кошара за игра, детски играчки, учебни помагала, вълнени бански костюми от 50-е години и всякакви образци от модата на социализма. Изложба с тоалетите на епохата е подготвил и нашият музей, уточни заместник-директорът д-р Димитър Петров. Най-значимата изложба на РИМ-Плевен е „45 години народен спорт“. Посетителите ще могат да видят, че сме имали непреброими постижения и медали и ще могат да си отговорят на въпроса дали това е само резултат на физическите възможности на атлетите сега и тогава, или е въпрос на организация, която е извела спорта в приоритет, подсказва директорът на институцията. Отдел „Природа“ ще представи две изложби „Дарение препарирани екземпляри от Регионална инспекция по околна среда и водите-Плевен“, която включва дива котка, скален орел, домашна кукумявка, мишелов и други, както и „Теренна работа 2020“, която показва проучванията на специалистите върху растителния и животинския свят в землищата на селата Славовица, Ореховица и Крушовене.

        

                                                                         Снимките са илюстративни

Няма да се мине и без нагледната агитация на социализма – на двора ще бъдат разпънати лозунги от онова време, повечето от които днес предизвикват усмивки, затова пък по-интереси ще бъдат експонираните социалистически автомобили и мотоциклети. Ще бъде показани и литературните постижения на първите ни и не толкова последни в йерархията държавни и партийни дейци, повечето от които са плод на пропагандата.

Дворът на Регионалния исторически музей отдавна се превърна в място за концерти и представления. На 22 септември през нощта на сцената ще оживеят песните от „Златния Орфей“ и „Ален мак“ в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“, актьори под режисурата на Димо Дешев чрез сценки и монолози ще пресъздават знакови моменти от държавния и партийния живот. Сценарият представя епохата много разумно, премерено и точно и предизвиква към дълбок размисъл, е оценката на д-р Володя Попов. Концертът ще започне с изпълнения на мажоретен състав и гвардейски духов оркестър към СУ „Иван Вазов“. От фонда на музея пък ще бъдат показани негативи на детски лица, които не са изваждани пред публика до сега, а ще бъдат излъчени и три филма за Плевен от времето на социализма, обяви Анелия Първанова, ръководител отдел „Най-нова история „.

Свилен Димитров