Новини

Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено за Гергьовден

Празникът на авиацията и космонавтиката – 12 април събра на летището в Долна Митрополия по-голямата част от командването на военновъздушните сили и ръководството на министерството на отбраната.

За тържеството, което беше назовано Ден на отворени врати и полети пристигна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той прие строя и в приветствието си към кадровите военни и хилядите граждани, дошли да видят военната техника и полетите на самолетите каза, че е знаменателна годината 2019-та.

До края на април и в началото на май Военновъздушният факултет към Националното военно училище „Васил Левски“ – В.Търново, ще получи статут на самостоятелно военновъздушно училище, което ще започне да функционира от 1 януари 2020 г.

Така се възстановява една неправда, която е допусната преди години и онова, което обеща партийното и военно ръководство на страната, ще стане факт – военновъздушното училище ще бъде възстановено – каза министър Каракачанов.

Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, на чиято територия е разположено летището и Факултета, връчи наградата на ръководството на заслужил курсант – Христо Стойчев Владев, която през тази година е 1400 лв. и добави, че ще бъдат запомнени имената на министрите и военнокомандващите от това правителство, тъй като техните усилия за възстановяването на военновъздушното училище са се увенчали с успех.

След демонстрациите на военните пилоти министър Красимир Каракачанов каза за Радио 1 Плевен, че в момента обстановката в Габрово е спокойна. Той добави, че е разпоредил на полицията да не се допуска никаква саморазправа или да се използва ситуацията за вандалски прояви. Тримата роми са задържани, двамата от тях имат предишни присъди, което гарантира тяхното оставане в затвора. Работата сега  е в ръцете на правораздавателните органи. За положението на южната граница, където преди десетина дни е имало раздвижване на бежанци, засега също е спокойно. Взели сме спешни мери, гранична полиция следи всички участъци, откъдето могат да преминават бежанци. В рамките на 24 часа сме готови да изпратим 1200 души спешно, но в момента няма такава нужда. Има сглобяеми съоръжения, които биха могли да се използват на границата по поречието на Струма. А там гората е изсечена, за да има добра видимост и да могат да бъдат използвани автомобили – обясни още министър Каракачанов.

Николай Стоев