Новини

МБАЛ „Свети Панталеймон“ – Плевен  прие  технология „Ендорет“

Хайме Ривас е представител на Би Ти Ай технолоджи. Работи като продуктов мениджър. В България представя възможностите на технологията „Ендорет“, която в последните години се утвърди в областта на медицината и помага при лечението на много заболявания.

Тази технология се развива през последните 20 години и води началото си от Испания. Основана е през 1999 г. Преди 20 години д-р Едуардо Анитуа –  испански лекар/лицев хирург/ се е опитвал да възстанови костта на пациент по-бързо. Така е открил технологията „Ендорет“ и след това е основал Би Ти Ай технолоджи – обясни пред журналисти в плевенската болница „Свети Панталеймон“ Хайме Ривас. От 2003 г. технологията започва да се прилага успешно в травматологията и в спортната медицина. Тя ефикасно се използва при остър артрит,  при травми и различни усложнения при спортисти – растежения на мускули, сухожилия, менискус, връзки, всичко, свързано с разкъсвания, лекуване на кости, има практика и в дерматологията – рани на кожата, в кардиологията – свързани със съдови болести. Технология успешно се използва при различни видове операции, за да се подобри успешният изход от тях.

Ние представяме в болница „Свети Пантелеймон“ машина, която обработва кръвна проба, взета от пациента на базата на центрофугиране. От нея се изтеглят левкоцитите и така се получава една тромбоцитна маса, пълна с растежни фактори – обясни Хайме Ривас. Те се връщат обратно в тялото на пациента и така се стимулира лечението на различни заболявания. В момента едни от най-известните спортисти използват технологията. Като пример Хайме Ривас  даде  Рафаел Надал, Христо Стоичков, Луис Енрике, в момента специалистите работят с три национални отбора и добави, че при мускулни контузии да се върне един елитен състезател четири или пет седмици по-рано на терена, е много важно за големите тимове, които плащат високи трансфери за футболистите и всеки двубой е важен за тях.

Хайме Ривас е категоричен, че технологията е достъпна за българските пациенти и в никакъв случай не оскъпява лечението им и не го прави недостъпно. Като благодари на домакините от болница „Свети Панталеймон“, Хайме Ривас завършва с думите, че Плевен е първият град в България, в който се представя технологията „Ендорет“!

 

Николай Стоев