Новини

Инспекцията по труда отчете първото тримесечие на 2019 година

Наказателни постановления за 75 500 лева е издала плевенската Инспекция по труда за първото тримесечие на година. До днес извършените проверки са 272, констатираните нарушения са 1 226, уточни директорът й Борис Петков. Те се разделят почти по равно между трудовите правоотношения – 576, и безопасност на труда – 651. От съставените 40 акта, 11 са за лица, които работят без трудови договори. За посочения период няма значими трудови злополуки.

Освен постоянните проверки, предстои засилване на работата на инспекторите в два икономически сектора, където започва активният сезон. По линия на трудовите договори това е полската работа, където ще се следи за сключване на еднодневни договори. От две години е създадена информационна система, в която земеделските производители могат да заявяват директно подписаните договори дори и в извънработно време. Правителството въведе еднодневните договори през 2016 година и това лято ще е сезонът на четвърта им употреба. За трите предишни години броят им обаче непрекъснато намалява, като през 2018-а в Плевенска област са били около 2 000. Причината е, че собствениците и наемателите на обработваеми площи предпочитат да преминават към култури, подходящи за механизирана обработка.

По линия на безопасността на труда заостреното внимание на Инспекцията по труда ще е в строителството, където има повишен риск от трудови злополуки.

Свилен Димитров