Новини

Безплатни прегледи за Световния ден на бъбреците

Безплатни прегледи и консултации ще провежда днес от 10 до 13 часа Клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен. Световният бъбречен ден се провежда всеки втори четвъртък на месец март от 2006 година насам по инициатива на Международната федерация на бъбречните  фондации.

Тази година Денят се пада на 14 март и се провежда под девиза „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде“. Основната цел на Световния бъбречен ден е да информира хората, че бъбречните заболявания са чести, значими и инвалидизиращи, обяви на пресконференция проф. д-р Васил Тодоров, началник на Клиниката. Обикновено симптомите им не са тежки, понякога дори заболяванията протичат незабелязано. При най-малки съмнения за проблеми в бъбреците обаче хората трябва да се обърнат веднага към специалист, съветва професор Тодоров. Иначе по традиция пациентите у нас боледуват с години, но търсят помощ не в крайния стадий на бъбречното заболяване, а в крайния стадий на хроничната бъбречна недостатъчност. Тогава можем само да започнем диализа и никакво лечение на основното заболяване, защото е достигнало стадий, в който нещата не могат да се върнат назад, обръщат внимание нефролозите.

Плевенската клиника е най-голямата в Северна България. В нея работят 12 лекари, 30 медицински сестри, 13 санитари и 7 технолози. Тя разполага с Отделение по нефрология с 20 легла и Отделение по диализа с 24 хемодиализни апарата. През 2018 година първото е хоспитализирало 700 пациенти, 269 от тях са подложени на хемодиализно лечение, а 10 на перитонеална диализа. В България всяка година над 700 души започват диализа заради хронична бъбречна недостатъчност. Клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ оказва консултантска помощ и на други болници в страната, основно в Северна България. Тя разполага с най-добрата апаратура за диализа, основно германска, като тази година е предвидено част от нея да бъде обновена, тъй като е преминала експлоатационните си часове – до 30 000 работни часа. Тя обаче нееднократно е спасявала човешки животи.

Миналото лято дойде пациент с полиорганна недостатъчност. Тежка пневмония довела до дихателна, сърдечна, чернодробна и бъбречна недостатъчност, спомня си доктор Бисерка Димитрова, ръководител на диализното отделение. При подобни остри случаи се налагат четири-пет диализи, в този случай са направени над 20, докато пациентът постепенно е излекуван от всичко. Преди две седмици на пациентка, приета  в коматозно състояние, е подобрена бъбречната функция и е изписана без нужда дори от диализа. Преди седмица в Клиниката е приета 92-годишна бивша старша медицинска сестра от болницата. Показателите й: 1800 креатинин. В неделя д-р Емил Шимбов пък е извикан по спешност да включи на диализа пациентка с несъвместими с живота показатели – 2 800 микромола креатинин. Сега жената е преместена в урологията в стабилно състояние, но вероятно ще остане до живот на диализа. В миналото такива хора са си умирали и никой не е можел да направи нищо за тях, твърди проф. д-р Васил Тодоров. Съветите как да пазим бъбреците си са простички – като се пазим от общовредните фактори на околната сестра – най-простото е простудата, която отваря вратата за всякакви заболявания; важно е да се  пазим от травми и токсични продукти. И най-важното – при най-малкото съмнение за проблеми с бъбреците, търсете нефролог!

Свилен Димитров