Новини

„Прашинки от вечността“ представя Валери Петров

Изложба „Прашинки от вечността“ с графики на плевенския художник и поет Валери Петров беше открита в Къщата на художниците. В експозицията са включени живописни творби, пластики и икони, а тъй като е свързана и с лична годишнина на твореца, изложбата може да се нарече и ретроспективна. Макар да е подвластен на две музи, онова, което се ражда в неговото творчество, е нещо цялостно, единно, подчерта при откриването уредникът Таня Любенова.

Графиките на Валери Петров, дълбок и висок печат, са в сложни композиции, изразяващи неговото усещане за света през призмата на собствения му живот. Макар и да е многообразен в изразните средства, художникът залага повече на собствена техника в дълбокия печат, която е нарекъл със своето име – „Валери“  и която само той работи.

Поетичната си книга със същото име Валери Петров е илюстрирал изцяло със свои творби, част от които са включени в изложбата. И тъй като тематиката, която го занимава – Космоса и хората в него като една малка частица от безкрайния свят, то всяка една от над петдесетте творби в изложбата е и прашинка от вечността, допълни г-жа Любенова. Експозицията ще остане в галерията до края на март.

Свилен Димитров