Новини

Плевенски ученици донесоха медали по информатика

Отбор от Плевен участва в два турнира по информатика, които се проведоха в края на миналата седмица в Шумен, информира Павел Петров – старши експерт по математика в Регионалното управление по образованието. Единият е с международно участие, в който учениците са разпределени на две възрастови групи: 9-10 и 11-12 клас. Участваха 160 ученици от 8 държави и се състезаваха в два последователни дни. Три от световните сили – Русия, Полша и Румъния, дойдоха с националните си отбори, което е вдигнало изключително много нивото на състезанието. Отделно е имало и отбори на Букурещ, Челябинск, Казан и други градове. Един отбор се е състоял от 4 ученици – поясни Павел Петров. Принципът за награждаване е както на международните олимпиади: съотношението златни, сребърни, бронзови медали е 1:2:3 и се дават на 40-50% на участниците.

В групата 9-10 клас, при тази силна конкуренция, Захари Маринов от Плевен зае индивидуално осмо място и сребърен медал. Първите 6 места /на златните медали/ бяха за представителите на Русия – трима от първия и двама от втория национален отбор, и на един ученик от отбора на Букурещ. На практика Захари, като индивидуално класиране, е най-добре представилият се българин в цялото международното състезание.


В другото състезание, което не е с международно участие, медалите се разпределят по стандартния начин. Йоан Василев от 7 клас завоюва първо място и златен медал в неговата възрастова група. Захари Маринов е с втори-резултат и отново сребърен медал. Георги Енчев от 5 клас е на 6 място и е с Диплома за отлично представяне. Ще добавим, че тези ученици са от школата по информатика в Центъра за работа с деца – Плевен и ръководители са им Мария Русева и Павел Петров.

Михаил Банков, седмокласник от школата в МГ „Гео Милев“ е със сребърен медал, т.е. в тази възрастова група двама плевенчани спечелиха първите две места. Ръководител на Михаил е Диана Балева.

Николай Стоев