Новини

Февруари кратък и на заразни болести

178 епидемични заболявания са регистрирани през февруари в Плевенска област срещу 251 за януари, стана ясно на пресконференция на Регионалната здравна инспекция. От тях най-много са капковите инфекции – 141 срещу 219 за януари. Отново при тези болести преобладава варицелата, от която са се появили 123 случая срещу 209 за първия месец на годината. 98 от тях са в Плевен. Намалението се дължи на това, че сезонът на варицелите е към края си, поясни д-р Валентин Цанков директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“. Бройката на капковите инфекции допълват 14 скарлатини, които са два пъти повече от януари и 4 туберкулози, като през предходния период е открита само една.

Равенство има в сравнението на чревни инфекции – 30 през февруари срещу 31 през януари. От тях тревога будят – 9 вирусни хепатита тип А, от които шест в Радомирци. През януари е имало шест случая на хепатит А и два на хепатит С. Миналият месец са регистрирани и 15 ентероколита, срещу 19 за януари, от тях десет са в град Плевен. Никой от случаите на чревните инфекции обаче няма връзка с употребата на питейна вода.

При половите болести са регистрирани три случая на сифилис– два в Тодорово и 1 в Гулянци, като в предходния период не е имало заболели. През януари не е имало случаи на невроинфекции, през февруари обаче специалистите са попаднали на два случая на остра вяла парализа в Кнежа и Гиген. И при паразитозите са открити две ехинококози, докато през януари не е имало случаи на заразяване от животни. През февруари през Кабинета за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН са преминали 82 души, от които 41 първични. През януари изследвалите се са били 198, от които половината също за пръв път.

500 обекта с обществено предназначение пък са проверени през февруари, обяви д-р Ани Симеонова, директор на Дирекция „Обществено здраве“.  Заради несъответствия със здравните изисквания са издадени 14 предписания, съставен е и един акт за административно нарушение. 309 проверки са извършени по спазване на забраната за пушене в закрити обществени места, съставени са 6 акта. От 35 населени места са взети 56 проби за качеството на питейната вода, 11 от тях са дали отклонение от нормите. Нитрати са установени в Койнаре и Горник, магнезий в Телиш, флуор в Лазарово и мътност в Червен бряг, Рупци и Реселец. Установените отклонения не са довели до появата на здравен риск за населението.

Свилен Димитров