Новини

Стотици плевенчани отбелязаха 3 март на площада

Стотици жители и гости на Плевен се събраха малко преди 11 часа на площад „Възраждане“, за да присъстват на ритуала по повод 141 години от Освобождението на България. Тържеството започна с военни почести и издигането на националния трибагреник. Пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ се събраха представители на общинското и областно ръководство, начело с кмета Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров, депутати от Плевенския избирателен район, общински съветници и политици.

За празничното настроение се погрижи Общинският духов оркестър и гвардейският оркестър на СУ „Иван Вазов“. Сред отдалите почит на освободителите бяха и младите възрожденци на НУ „Христо Ботев“ – Плевен и гвардейският отряд на ОУ „Д-р Петър Берон.

Панихида за загиналите за Освобождението на България отслужи митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници. Слова по повод Трети март произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров, а след това бяха поднесени венци и цветя. Ритуалът завърши с едноминутно мълчание в памет на загиналите.

                     

Празничният ден продължава с концерт в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

По повод 3 март Регионален исторически музей – Плевен днес до 17.30 ч. ще бъде отворен за посещение с безплатен вход.

Безплатен ще е и входът за Панорама „Плевенска епопея 1877” и къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ”.