Новини

Плевен е домакин на семинар и олимпиада по пътна безопасност

В зала „Гена Димитрова” днес се проведе семинар, организиран от Института за пътна безопасност и Община Плевен.

Форумът започна нетрадиционно –ученици от НУ „Христо Ботев” – Плевен бяха подготвили кратка програма с песни и диалози, свързани с движението по пътищата и поведението на децата на пътя. В изнесените презентации специалистите обмениха опит по тези проблемите и начертаха перспективите за решаването им.

В приветствието си към участниците в семинара кметът на Община Плевен Георг Спартански очерта проблемите , свързани с темата и подтвърди намеренията на общинското ръководство да създава безопасни условия за движение по улиците на Плевен, като използва ресурсите, предвидени в общинския бюджет.

Главен инспектор Ивайло Иванов от сектор „Пътна Полиция” – Плевен запозна участниците в семинара със статистиката от 2018 година и свърза намаляването на пътни произшествия в сравнение с предходния период с добрата работа и взаимодействие между общинската власт и полицията.

В Плевен стартира и Олимпиада по пътна безопасност „Стани безопасен на пътя с Aй енд Джи Брокерс“. Откриването ще бъде на 21февруари, четвъртък, от 13.30 часа, в зала „Катя Попова“. Ще присъстват ученици 6 и 7 клас от плевенски училища, които ще участват в състезание-игра „Стани безопасен с I&G“. Те ще са разпределени в отбори и по регламент ще имат право на жокер „обади се на приятел“. Очаква се събитието в „Катя Попова“ да е емоционално и атрактивно за децата – информира Илиана Цировска. Самата олимпиада по пътна безопасност ще протече в два кръга, които ще се проведат в следващите месеци. В първия кръг ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас. Учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втори кръг, след който най-добрите 50 деца ще получат безплатно обучение по управление на картинг. Учениците от трети клас ще попълнят тестове от десет въпроса на хартия. Най-добрите 200 ще участват във втория кръг. Най добрите 50 деца от втория кръг ще получат награди. 

Община Плевен подкрепя възпитаването на безопасно поведение от най-ранна възраст и се включи в инициативата на Института за пътна безопасност. Тя ще даде възможност за по-задълбочено изучаване на безопасността на движението по пътищата от децата, повишаване на знанията и уменията за отговорно поведение по пътищата, създаване на механизми за извънкласно обучение по Безопасност на движението по пътищата.

Николай Стоев