Новини

Тържествено откриха учебната година за чуждестранните студенти в МУ – Плевен

 

С полагане на клетва  днес откриха  академичната 2018/2019 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицинския университет.Тържественото събитие се състоя в  зала „Магнум“ на Втора клинична база.  Ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов поздрави 250 първокурсници от 28 държави, които ще изучават специалността „Медицина“ на английски език. Той отбеляза, че академичното ръководство  полага усилия да  отговори  на съвременните предизвикателства, като поддържа високо ниво на обучение  и въвежда нови технологии в практиката на студентите.

 

След словото на ректора новоприетите студенти тържествено положиха клетва. Специално за тях отборите – победители от Япония и Италия на международното събитие Ден на народите 2018  изпълниха колоритни песни и танци.

Запазва се тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в Плевен.  За втора година най-много са пристигналите  от Италия,  следвани от гражданите на Великобритания,  Индия, Швеция, Канада и Япония.  За първи път във висшето училище има записани студенти от Република Кабо Верде.

Плевенският университет е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти, изцяло на английски език. В университета се обучават над 1000 чуждестранни студенти от 45 държави.  Към момента са дипломирани 15 випуска лекари – чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Валя Козовска