Новини

Благовещение във време на коронавирус

Българската православна църква отбелязва днес големия християнски празник Благовещение. Според Светото писание, Архангел Гавраил е донесъл на Дева Мария благата вест, че тя ще роди сина Божий Иисус Христос – спасителя на човечеството.

Във всички плевенски  храмове се отслужват празнични литургии.  В днешния ден в църквата е предвидено да се четат  и специални молитви във време на мор, зараза  и епидемии, каза отец Венци Яков от храм „Света Троица“.

Във всеки един храм са въведени противоепидечмични мерки. На входовете са поставени стелки напоени с белина, подовете се дезинфекцират три пъти на ден, иконите се почистват постоянно. По време на раздаване на причастие – сребърната лъжичка се почиства със спирт и се изтрива при всеки отделен човек, за да се избегне заразата. Във връзка с епидемията от коронавирус  в църквите всеки ден в 17.30 часа бият камбаните  и се четат молитви от свещеници и миряни.

„Призивът на църквата към всички християни е молитвата! За всяка една болест и всяка една епидемия най-силното оръжие са постът и молитвата. Да можем да си прощаваме един други му, да умеем да бъдем по-добри спрямо  ближните си и спрямо всички хора!“,  каза отец Венци Яков.

В българската обредност Благовец се свързва с идването на пролетта. Вярва се, че на този ден излизат всички змии и гущери, всички самодиви, змейове, вили, русалки и други мистични създания. Голяма част от ритуалите на този ден се изпълняват за предпазване от тези създания. Явно през 2020-а това няма да се случи, предвид на снега, който натрупа за няколко дни. Но пък днес имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.