Новини

Плевенска филхармония със съвместен концерт днес в София

Плевенската филхармония заедно с Националния  филхармоничен хор и детския филхармоничен хор ще представят „Реквием“ от Андрю Лойд Уебър. Концертът  ще бъде тази вечер от 19 часа  в зала  „България“ под диригентската палка на Славил Димитров.  Солисти ще бъдат Мария Цветкова-Маджарова и Георги Султанов. Това участие е признание за работата на плевенските филхармоници, каза  директорът Любомир Дяковски.

Андрю Лойд Уебър – царят на мюзикълите, пише Реквиема в памет на своя баща. В него той преплита характерния си мелодичен поп стил с класически форми. Още на премиерата през 1985 г. в Ню Йорк произведението печели сърцата на публиката. Солисти тогава са Пласидо Доминго, Сара Брайтман и малкият Пол Майлс Кингстън. През 1986 г. Реквиемът печели Грами за най-добра съвременна класическа композиция. Най-известната част от него  „Pie Jesu“ влиза в класацията за 100-те най-добри съвременни класически произведения (Класик ФМ, Австралия) и заживява собствен живот.
Музикалното произведение написано за оркестър, детски хор и трима солисти, сред които малко момче. „ Реквиемът“  на Уебър ще прозвучи в зала  „България“ с участието на голям хор, в който ще се включи и младежката хорова капела към НМУ  „Любомир Пипков“.