Новини

„Картоиграчи” – на плевенска и на столична сцена

С успешен премиерен старт пиесата на Н. В. Гогол „Картоиграчи” се вписа в афиша на ДКТ ”Иван Радоев”- Плевен. Атрактивният и съвременен прочит на класическото произведение е на режисьора Денис Азаров от „Гогол-център”- Москва. Спектакълът е посветен на 100-годишния юбилей от първото професионално представление, играно на плевенска сцена.

Сюжетът на „Картоиграчи” е построен на принципа на класическото „ужилване”. В провинциален хотел пристига запаленият мошеник комарджия Ихарьов. Той е спечелил голяма сума. В хотела се е събрала компания картоиграчи, които бързо го оценяват като майстор на измамата. Заедно те решават да обединят сили срещу Глов и успяват да победят неговия син Глов- младши, чиято мечта е да стане хусар. Започва голямото надхитряне, а финалът на пиесата крие отговор на въпроса кой е истинската жертва на алчността и хазарта.

Режисьорът Денис Азаров пренася творбата в съвременността, провокирайки размисли по вечни философски теми. Сериозен е актьорският състав , избран от него за първата му работа в България. Ролите се изпълняват от Асен Данков, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Петьо Кръстев, Георги Енчев, Генадий Николов, Сергей Константинов, Нина Илиева-Петкова, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Камелия Хатиб, Васил Витанов, Александър Кънев. Сценографията е на Илья Кутянский, костюми – Ваня Боуден.

Тази седмица пиесата „Картоиграчи” ще бъде представена в Сатиричния театър „Алеко Константинов” в София. А следващото представление в Плевен е на 26 февруари.

Диана Пешакова