Новини

Над 9 000 жители на община Плевен празнуват на Богоявление и на Ивановден

2 424-ма са именниците в община Плевен, които ще празнуват на Йордановден. Това сочи справка до медиите, изготвена от ЕСГРАОН и предоставена ни от пресслужбата на Община Плевен. Най-много са носещите името Йордан и Йорданка. 2 008 са именниците в Плевен, които ще празнуват на 6 януари. Сред другите имена, които ще празнуват имен ден на Богоявление, са Данчо, Данка, Боян, Боянка, Богдан, Богдана и Богданка, Теодосий, Бончо, Бистра и Божана.

6 670 са именниците на Ивановден. 5 811 от тях са с постоянен адрес в Плевен. Сред тях най-предпочитано е името Иван. Него носят 2 003-ма плевенчани и общо 2 377 жители на общината, сочи статистиката на ЕСГРАОН. При жените-именнички, най-предпочитано е името Ивана и Иванка. То се носи от 1 020 жителки на общината. Сред останалите именници на 7 януари са Ивайло, Калоян, Йото, Йоана, Йоан, Жана, Ваньо и Ваня.

Ивановден по народния календар в региена се свързва и с гоненето на злите сили. Затова и едни от най-интересните кукерски празници в Плевенско се провеждат на този ден. На 7 януари в множество селища на областта ще се организират маскаради, а в Реселец ще се проведе ритуала „Къпанки” в който през река Ръчене се пренасят моми и момци, именници и възрастни хора за здраве.

На Ивановден, но по Юлиянския календар (20 януари), в село Гиген също се провежда кукерски празник, в който маскирани като две булки и старец обикалят с оркестър по къщите.