Новини

Еуфорията 14 февруари

Тя  обхваща малки и големи мечтатели, романтици, вярващи и невярващи.

Разбира се сред младежите е най-популарен деня на влюбените. Подготовката започва от рано, като всеки се надпреварва как да зарадва любимата си половинка и то по нетрадиционен начин. Още в края на януари търговците започват  да украсяват  витрините, а за 14 февруари като по чудо цената на цветята се повишава, както и опашките от нетърпеливи мъже пред павилионите.

Известна верига книжарници тази година отправи предизвикателство към по-смелите да се включат в писането на най-дългото любовно писмо. Учебно заведение кани всички да дойдат на 14 февруари  пред сградата на ПГОТ „Христо Бояджиев“ и да носят със себе си символа на любовта изработен от плат или хартия. А  инициативата  са нарекли „Театър за един момент“.

Разбира се, до празника на любовта остават броени дни и все още имате време да помислите как ще поздравите своята половинка, съобразено с вашите финанси.  За тези, които са разочаровани, нека не губят надежда. Любовта е подвластна на всички възрасти и идва неканена.

Нека не забравяме, че това е католически пазник и на този ден се отбелязва деня на Свети Валентин. В Източноправославната църква на 10 февруари е отреден деня на Света Валентина, а  на 14 февруари  по стара традиция  българите отбелязват  Деня на Свети Трифон Зарезан. Тогава се зарязват лозята за  здраве и берекет, а  майсторите лозари с гордост  черпят от своето вино. Много са и конкурсите за най-добро производство, като победителя получава специално направена за случая диплома.

На този ден професионален празник имат лозарите.

Плевенският регион е извесет като лозарски. В нашия град се намира Института по лозарство и винарство с над 100 годишна история  и разполага с най- старата изба на Балканите. По традиция на 14 февруари  служителите на института посрещат гости  от страната и чужбина. А първото специаллизирано  училище в страната – Професионална гимназия по лозарство и винарство „Александър  Стамболийски“  избира Цар на лозята.

Валя Козовска