Новини

Журналистът от БТА Малин Решовски с наградата „Северно ехо“

На празнична церемония в Пресклуба на БТА, Дружеството на журналистите в Плевен връчи годишните си награди „Северно ехо”. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кметът на Общината Георг Спартански.

Празникът беше открит от председателя на Дружеството Иван Илиев, който благодари на присъстващите представители на медиите, на местната управа и на институции в града за добрата съвместна работа през изминалата година. Специално внимание в изказването си тази година Иван Илиев обърна на т. нар. фалшиви новини, като подчерта, че за да бъде човек добре информиран и да може да прави разлика между истинската и фалшивата новина, трябва да проверява внимателно източниците си на информация и най-вече да бъде критичен към това, което чете. „Критичното мислене или критичната мисъл са единственото спасение от манипулацията в дигиталния свят, в който живеем“, заяви Илиев.

Тази година наградите на журналистическата гилдия в Плевен имат малко по-различно съдържание от традиционното. Вместо награда в категорията „Пиар на 2017 година” от дружеството връчиха отличие „Награда за диалог и комуникация с медиите“. Призът е за проф. д-р Славчо Томов – ректор на Медицинския университет. Поради служебни ангажименти проф. Томов не присъства лично на церемонията и наградата от негово име прие зам.-ректорът на вуза доц. д-р Галя Ставрева. Отличието връчи председателят на ОбС – Мартин Митев.

Наградата „Млад журналист“ също има нова  формулировка и тя е „Награда за съчетаване на професионално ниво и грижи за три деца“. Наградата е за Елина Кюркчиева. Наградата връчи председателят на Дружеството на журналистите Иван Илиев.

Голямата награда „Северно ехо“ тази година е за Малин Решовски – кореспондент на Българската телеграфна агенция /БТА/. Той получи своето отличие от кмета на Общината Георг Спартански. „Когато получаваш наградата от своите колеги тя е двойно по-ценна, защото е от професионалисти за професионалисти“, отбеляза при връчването на наградата кметът.

На церемонията бяха отличени и двама юбиляри – това са журналистите Иван Кръстев от Общински медиен център и Димитрина Радулова.

Всички наградени получиха като подарък новото издание на Алманах „Мизия“, заедно с последната стихосбирка на поетесата Христина Комаревска. Празничната атмосфера на церемонията беше допълнена от музикалните изпълнения на Николай Колев – журналист в Дарик радио.