Новини

Петър Пиронков  гостува  със самостоятелна изложба в Плевен

 

Това е първата изява на автора в нашия град. Експозицията е подредена в Арт център-Плевен. Пиронков представя близо 40 големи живописни платна, като прави специална селекция за плевенската публика. По негови думи  едно произведения  трябва да провокира чувства в душата на зрителя, защото духовната енергия се произвежда от публиката.

Затова авторът не държи да казват, че картината му е красива, а  да усети обмена на енергия от двете страни. „ Ние сме енергийни същества. Колкото и да се опитваме да потискаме душевността си, ние живеем по един духовен начин“, казва Пиронков.

Той е категоричен, че изкуството е вечно и то трябва да задоволи вкуса на няколко поколения напред. „ Ако стоя на вкуса на сегашното поколение, значи не съм си свършил работата. Духовното излъчване е непреходно, вечно, то е като идеята“, казва още авторът.

Пиронков учи в Академията по изкуствата в Рим в класа на проф. Александро Тротти. Получава покана за асистентско място,  но той отказва „ защото смята, че авторът трябва да работи  свободно, не не да стои затворен в златна клетка. Така той обяснява своето виждане за творчеството на един художник.

Валя Козовска