Новини

Децата от ЦДГ „Чучулига” изнесоха урок по родолюбие и патриотизъм  

 

В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“  децата от четвърта подготвителна група „Звездица“ на детска градина „Чучулига“ – Плевен отбелязаха с тържествена програма 141 години от Освобождението на Плевен от Османско иго. Дълго и старателно, в продължение на цял месец,  децата се готвиха    за  това тържество. Най-напред  техните учителки Плантелена Игнатовска и Людмила Господинова им разказаха за  героичните събития от онова време.

Научиха стихове и песни, с които   български народ изразява своето преклонение  към освободителите – руски, румънски, финландски войни и българско опълчение. Събудените  в детските сърца чувства за  възхищение и благодарност се  прояви  в множество красиви рисунки, изобразяващи   бойните действия   и паметниците на признателността- Мавзолеят-костница, Панорама „Плевенска епопея 1877“ ,Скобелевия парк, Къща музей цар Освободител Александър II.

В подготвеното тържество „Здравей Свободен Плевен“ участваха всички деца с много ентусиазъм  и чувство за  отговорност, както и  родителите им, които ушиха костюм на генерал Скобелев и  на Осман паша. Обичта към Родината започва  с обичта към родния край и с познаването на неговата история и творчество. Историята на Освобождението на Плевен от Османско иго е  трагична и свързана с много кръвопролития и   жертви. За това е и толкова свидна и ценна. И затова признателните потомци  винаги отбелязват и честват и около  10 декември  тази  забележителна дата   и величаво събитие – с тези думи започна тържеството в една от залите на Панорама” Плевенска епопея 1877 г.”.

По лицата на участниците в събитието и на родителите на децата се виждаше удовлетворение, а като награда от възпитаниците на детска градина „Чучулига” беше изложбата с картини, които бяха нарисувани в бяло, зелено и червено.

А любезните домакини на Регионалния военноисторически музей – Плевен получиха незабравим подарък – красива коледна звезда!

Николай Стоев