Новини

„Криле за всички“ отново ще радва плевенчани

На 15 и 16 септември /събота и неделя/ на летище „Бохот“ ще се състои 16-то издание на авиационния фестивал „Криле за всички”.

Илиян Иванов – председател на авиационно сдружение „Криле” обяви, че това е 11-то събитие, организирано на летище „Бохот”. Върна се към историята, в която е записано, че първите четири фестивала са се провели на летище „Долна Митрополия”.  За двата дена през летището ще минат 25 самолета от цялата страна. Доста се е увеличила ескадрилата на чешките самолети „Стинг”, очаква се през тази година да пристигнат повече машини от тази марка. Атрактивно за този фестивал ще бъде пристигането на мотоделтапланер от Силистра до Бохот. А собствениците на 15 такива машини са подтвърдили участие във фестивала. Топловъздушни балони няма да участват, тъй като мястото на летище „Бохот” е малко и няма условия за приемането им, при това има пожарна опасност, тъй като около летището има все още неожънати селскостопански култури – обясни Илиян Иванов. Отново ще има интересни места, които желаещите да полетят с мотоделтапланери и със самолети ще могат да видят от птичи поглед. Това са каньоните на Чернелка и на Тученица, Плевен, Ловеч, Деветаки, Летница и други красиви местности в нашия регион. А в статистиката на фестивала е отразена цифрата на пожелалите да полетят – те са над 120, на различна възраст, повече от тях са жени.

Антон Георгиев – председател на „Скай парк” и летище”Бохот” добави към информацията на тазгодишното издание на „Криле за всички”, че продължава инициативата за извършване на полети с деца и хора в неравностойно положение. Тя е наречена „ Сбъдната мечта”.

На фестивала ще има поставена урна за събиране на помощи, които ще бъдат използвани за купуването на магнитни наколенки за Симона, която ще присъства на летището в Бохот и вече сбъдна мечтата си да полети със самолета на Антон Георгиев. По думите му стойността на наколенките, които ще облекчат движението на Симона, е около 6 хиляди лева.

Николай Стоев