Новини

Гражданите и гостите на Плевен сведоха глави пред паметта на освободителите

С панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, започна тържественият ритуал по повод 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение преди 141 години.

На площад „Възраждане” присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Николаев, Украйна, от Брест, Беларус, от Браила, Румъния, стотици плевенчани и гости на града.

В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че към всички загинали за Освобождението е нашият дълбок поклон и вечна признателност. На зелените възвишения край Плевен хиляди дават живота си за свободата на града ни. Плевен е началото на освобождението на България, началото на нова Европа и край на Руско-турската война. Деца, не сте длъжни да знаете как се казва кметът на Плевен, но сте длъжни да помните имената на големите военачалници, които със своя подвиг направиха възможно Освобождението на града ни!”, каза кметът на Плевен.

Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров също приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.

Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен. Тържествата продължиха с концерт в ДКТ „Иван Радоев“. Там кметът  Георг Спартански произнесе слово, като поздрави плевенчани и гостите на града с годишнината от освобождението му.

Той благодари  за дейността, помощта и подкрепата на  руския посланик у нас Н.Пр.Анатолий Макаров и му връчи почетния  знак на град Плевен за високия принос  за развитие и подобряване на българо-руските отношения. „Тези отношения имат своите дълбоки корени и исторически традиции“, каза кметът. „Аз съм сигурен, че  те ще останат и за бъдещите поколения –независимо от политическите превратности, от  конюнктурата на деня. Вие знаете, че преходното преминава, а трайното, ценното , истинското , историческото остава в нашите два народа“, обясни още  Георг Спартански и връчи на руския  дипломат  плакета с думите: „Плевен помни!“ Н.Пр.Анатолий Макаров  благодари за голямата  признателност  и сподели, че с огромно желание присъства на  празника, за да отбележат заедно тази паметна дата.

Всички гости в драматичния театър имаха удоволствието да се насладят на прекрасното изпълнение на Плевенската  филхармония и Общинския хор “Гена Димитрова“ под диригентството на Славей Тинчев. В програмата бяха включени произведения от български и руски композитори. Особено впечатление направи подборът от патриотични български песни и фрагменти от световноизвестната руска опера „Княз Игор“ от Бородин.

 

Валя Козовска, Николай Стоев