Новини

Вандали посегнаха на Центъра за деца с аутизъм

В нощта на 24 срещу 25 август е била извършена брутална гавра с Центъра за деца с аутизъм за Северна България в гр. Плевен, който се намира в Общинска сграда и се ремонтира от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм Днес“ само с помощта на дарения – информира Владислава Цолова – председател на фондацията! Тя уточни, че предоставената от община Плевен сграда е 1600 кв. м. и не може цялата да се пази от охранителна система. Вандализмът е извършен в частта от сградата, в която няма СОТ и са чупили с брадви и чукове!

Извършен е и опит за палеж! Владислава Цолова призовава чрез сайта на радио „Плевен” всички плевенчани и всички, които могат да помогнат да продължи изграждането на Центъра и децата с аутизъм в Плевен и региона да имат място, където да получават висококачествена терапевтична грижа и шанс за социално включване в обществото!

Според специалисти проникналите вандали в детския център са познавали добре сградата и помещенията. В България няма статистика, но по данни на Autism Society of America към 2018 г. 1 на всеки 48 деца страда от разстройство от аутистичния спектър, през 2017- 1 на всеки 58, през 2010- 1 на всеки 150, преди 20 години – 1 на 10 000. За повече информация можете да потърсите Владислава Цолова – председател на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ на телефон : +359 896 699 274 или на адрес: autismtodayaba@gmail.com

Николай Стоев