Новини

Страсбург – град на европолитика и на уникална архитектура  

 

Човек би трябвало да посети седалището на Европейския съюз в Страсбург, за да разбере силата на идеята за обединение на европейските народи и съществуването им като единен организъм.

В уникалните сгради, свързани с „топла връзка” трудно бихте се ориентирали, но при посещението през ноември ни водеше пресаташето на Представителството на Европейския съюз в София Биляна Църноречка.

Тя умело плуваше в свои води и беше подготвила такава програма за тридневното ни пребиваване във френския град, че успяхме да проследим и работата на европейските институции, и заседанията в пленарната зала, и да опитаме от френската кухня, а обикалянето на улиците на Страсбург беше незаменимо – архитектурата там е уникална. В седалището на Европейския парламент посетител трудно би се придвижил без помощ. Интересен факт е, че сградите са проектирани от специалист, който е строил затвори. Затова и първоначалното ви впечатление е, че се намирате пред висока сграда, която като че ли ви обръща от всички страни. Символично в средата е поставено земно кълбо, което привлича всички посетители за снимка.

Биляна Църноречка не губеше и секунда ценно време и още от първия ден ни направи съпричастни с речта на канцлера на Германия Ангела Меркел, която в пленарната зала, където присъствахме и ние, произнесе речта си за бъдещето на Европейския съюз.

След това имахме уникалната възможност да присъстваме в залата за пресконференции, където лично председателя на ЕП Антонио Таяни присъстваше на официалното представяне на интернет страницата „Какво Европа прави за мен“ и отговори на въпроси на журналисти от различни медии в цял свят. Следващите два дена бяха посветени на срещи с евродепутати от различни групи в парламента.

Очарова ни и ни завладя пламенната реч на младата Ева Майдел (ЕНП), която е член на две комисии в Европейския парламент и която приповдигна завесата за най-новите решения, които са взети в тях – нареждането на страната ни в чакалнята на Еврозоната, отпадането на високите такси на телефонни разговори в Европейския съюз от средата на 2019 г., намаляване стойността на паричните преводи, които сега са много високи за жителите на България, за положителните констатации в излезлия наскоро  мониторингов доклад за страната ни и от възможностите за падането на Шенгенската бариера за българските граждани.

Много са темите и въпросите, които зададохме към останалите евродепутати – Момчил Неков (С&Д), Андрей Ковачев (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Илхан Кючук (АЛДЕ). Но пребиваването ни в европейската столица не завърши само със сериозната програма.

Успяхме да посетим уникалната катедрала „Нотр Дам Дьо Страсбург” , която е завършена през 1439 г., нейният тънък като дантела ажурен 142-метров шпил я прави най-високата сграда в християнския свят (тя все още е класирана като най-високата сграда, датираща от Средновековието) и е третата по големина в света. Видяхме световноизвестния часовник, красивите витражи и колони във вътрешността, усетихме атмосферата на живота в Страсбург на площада, през който преминаваха посетители от не една и две нации.

А улиците на френския град са фантастични и вечер.

Накрая запечатахме посещението си в Европейския парламент със снимки до Уинстън Чърчил и до българския трикольор, който е поставен пред входа на сградата заедно с националните знамена на останалите страни – членки на Европейския съюз.

Такива ще останат спомените ни от пътуването до Страсбург – градът на европолитика и на уникална архитектура!

Николай Стоев и Валя Козовска