Новини

Плевен вече има Дом на пчеларя

Днес в една от новите сгради до емблематичната за Плевен чешма „Балаклия” отвори врати Дом на пчеларя. Помещението, купено със средства на Областния пчеларски съюз – Плевен разполага със зала, в която членовете на организацията ще се срещат, ще обсъждат проблеми и опит и ще провеждат различни семинари в областта на пчеларството – информира за радио „Плевен” доц. Юлиян Станчев – председател на местната организация.

На официалното откриване беше проведена и първата среща по проблемите на пчеларството.

Носителят на златен медал от Тузла Ангел Петков сподели впечатленията си от престижния форум и разказа на колегите си как пчеларите от Босна и Херцеговина се грижат за пчелните семейства, как развиват отрасъла и как държавата ги подпомага. Доц. Юлиян Станчев каза още, че в Плевенска област има над 1200 пчелари с около 45 000 семейства. През 2018 година те не са доволни от добивите на мед и пчелни продукти. Една от причините е пръскането с препарати, които са довели до унищожаване на пчелите и на пчелни семейства, както и намалената паша от обезлесяването на Плевенска област, в която липсват инициативи за засаждане на медоносни растителни видове.

Все пак регионът си остава един от водещите в страната. Не случайно през 2018 година за пчелар номер едно на България беше обявен Румен Балински.

Николай Стоев