Новини

Седмица на духа

В Седмица на духа плевенчани се включиха с различни творчески изяви и  инициативи. Събитията в културния афиш бяха многобройни и разнообразни.

Едно от първите беше официалната  церемония  по обявяването на името на носителя на наградата на академик  Юрдан Трифонов.  Призът е учреден от  Съюза на учените в България, клон – Плевен и се връчва ежегодно за цялостен принос за духовното и културното развитие на Плевен и Плевенския край .Тази година носител на наградата стана  Теодора Ковачева- историк-археолог.

На официална церемония в ХГ „Илия Бешков“ бяха връчени наградите на отличените художници в Международното биенале на малките форми. В деветото му издание се включиха 234 автори от различни страни с повече от 400 творби живопис, графика, скулптура и колаж. Носителката на голямата награда на община Плевен стана младата художничка Моника Найденова от София. Участниците бяха поздравени от патрона на биеналето – кмета Георг Спартански.

Съорганизатори на събитието са Министерството на културата,  Съюза на българските художници и Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“  вече има нов дом. Официално  събитието  беше отбелязано с празничен водосвет и много гости. Сред тях бяха кметът Георг Спартански, зам.-кметът Стефан Милев, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, зам.-председателят Петя Василева,  екипът на  отдел „Култура”, представители на различни организации и много приятели. Гостите разгледаха обновените помощения, пригодени за репетиции и съхраняване на костюмите и инструментите на изпълнителите. Тържествата завършиха с празнично хоро в което се включиха и госитите.

Стана  традиция  известни личности да се срещат в навечерието на Деня на будителите със студенти от Педагогическия колеж. Тази година по покана на  директора  доц. Емил Бузов гост на висшето учебно заведение беше кметът  Георг Спартански. В лекцията той говори за днешните измерения на будителството на фона на съвременните реалности.

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ организира  тържества по поповд 85-години от рождението на Божко Шойков, дългогодишен директор на учебното заведние.

Изявите започнаха  с поднасяне на цветя пред барелефа на патрона на училището и откриване на изложба наречена „Музиката е моята религия“. Експозицията е подготвена от бивши възпитаници, сред тях е Венцеслава Шойкова, дъщерята на Божко Шойков. Всеки ден в програмата са включени различни изяви, срещи и концерти на бивши и настоящи ученици на плевенското училище. С концерт се включва и Плевенската филхармония, която тази вечер ще бъде дирижирана от французина Оливие Олт. Тържествата завършват с концертна изява на 3 ноември в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.

„Дружество на писателите“ в Плевен отбеляза   40 години от своето създаване. Празничното събитието събра много гости, приятели и почиаттели в залата на  ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.  В навечерието на годишината излезе от печат и Алманах „Мизия“.

В деня на народните будители се състоя  официалното откриване на  факултет „Фармация“  в Медицинския университет . Тържествен водосвет извърши  плевенският митрополит  Игнатий в съслужение със свещеници от  трите храма в града. На събитието присъстваха много гости сред които  Красимир Каракачанов – вицепремиер на България и министър на отбраната,  депуатити от различни политически партии, кметът на община Плевен Георг Спартански,  Областният управител Мирослав Петров, представители на здравни заведения и институции.

Вицепремиерът Каракачанов и ректорът на университета  проф. Славчо Томов прерязаха лентата. Всички гости разгледаха новата сграда на факултета, оборудвана със съвремена  медицинска техника. Празникът на висшето учебно заведение продължи в  зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център. По време на тържествената церемония  ректорът проф. д-р Славчо Томов удостои с плакети на университета 28 преподаватели, израснали в академичното си развитие през последната година.

По традиция в навечерието на професионалния Празник на художниците – Свети Пимен Зографски, в Арт центъра врати отвори Есенният салон на плевенските творци. Организатори на събитието са  Община Плевен, Дружество на плевенските художници и Арт център – Плевен.  Тази година журито, присъди приза на Убавка Тончев сред още седем номинирани.

В Деня на народните будители в ХГ „Илия Бешков” арт школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева  откри  своя нов творчески сезон 2018/2019 с изложба  „Свят от цветни чудеса” –  живописни детски творби  – малък формат.

Това са най-новите творби  на децата, изпълнени в различни техники. Само дни след откриването на Биеналето на малките форми в галерията, малките плевенски художници представят творби също в малък формат, като реплика на артистичния арт форум на професионалните художници.Това е 170-мата самостоятелна изложба на арт школа „Колорит”.По време на тържеството бяха връчени над 250 награди и медали от национални и международни конкурси.

 

Плевен е домакин на Национално състезание по дебати. Организатор и Клубът по дебати към  Центъра за ученическо, техническо и научно творчество.

В състезанието участват 24 отбора и дебатьори с национални отличия, както и международни участия. На 3 ноември ще стане ясно победителите в надпреварата.