Новини

143 години от Освобождението на Плевен

Днес Плевен отдава почит и свежда глави в знак на признателност към хилядите загинали в Плевенската епопея през 1877 година. На 10 декември преди 143 години се ражда свободата на Плевен. Заради усложнената епидемична обстановка тази година нямаше организиран официален ритуал, но това не попречи на десетките признателни плевенчани и гости на града да засвидетелстват своята почит към загиналите.

Точно по обед, на площада пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“,  бяха представители на държавната и местна власт – народни представители от 15-и Плевенски многомандатен район, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът на Общината Георг Спартански и екипът му, представители на дипломатически мисии на страни участнички в Руско-турската война, на политически сили и организации, признателни граждани. В знак на почит пред паметта на героите, дали живота си за свободата на Плевен и България, те поднесоха венци и цветя.

sdr

По различно време през целия ден признателни граждани и институции също засвидетелстват днес своята почит.

sdr

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”. Кървавите събития тогава приковават вниманието на цялата европейска общественост. Историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната.