Новини

Новият директор на НУИ „Панайот Пипков“ обяви намеренията си

Моето огромно желание е да върна естеството на училището, заяви при представянето си пред медиите новият директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“-Плевен Румен Тодоров. Според  Закона за закрила и развитие на културата училищата по изкуствата са държавни културни институти, моята задача е да изпълня със съдържание тези три думи, допълни той. Тодоров заяви, че в последните години в следствие на промените в Закона за образованието и преходния период при въвеждането му артистичната атмосфера в НУИ е поизчезнала и позабравена. Ще работя за завръщането на артистичния дух, създаван от децата, които се занимават с изкуство, обеща преподавателят по акордеон.

Наредба на Министерството на образованието и науката определя кои училища са национални. Според нея минимум 30 процента от децата трябва да са от пет съседни области. През 80-е и 90-е години приемахме децата от Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, дори от Търговище и по-далечни места, статистиката сега показва, че 97 процента от учениците ни са от Плевен и околностите, посочи Румен Тодоров. Това ще е и моята мисия в бъдеще – да откриваме талантите, не само да чакаме да дойдат от някъде, а ние да ги търсим и да им даваме възможност да развиват своя талант при доказани специалисти, допълни новият директор на НУИ .

Относно организацията на учебния процес в училището засега Тодоров смята да работи със стария екип. Предложил съм на Николай Михайлов да остане заместник-директор по учебно-творческата работа, той се справя много добре с въвеждането на електронния дневник; от тази година единствено нашето училище е въвело изцяло електронния дневник, всички останали съвместяват електронния с хартиения, каза още директорът. Не смятам да правя някакви резки промени в организацията на работа, промените ще станат постепенно и в най-подходящия момент, целта ми е повишаване качеството на професионалната подготовка, на културния продукт, който произвеждаме, защото ние сме длъжни да задаваме стандарти, заяви Румен Тодоров.

Свилен Димитров