Новини

10 октомври – професионален празник на българските архивисти

Държавен архив – Плевен отбелязва своя професионален празник на 10 октомври с провеждането на ден на отворените врати – информира Маринела Йорданова – началник на отдел „Държавен архив” – Плевен. И за разлика от предходни години посетителите ще бъдат посрещани от възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, обучаващи се за професията – екскурзовод, ще представят плевенският архив в светлината на една от културните институции в нашия град.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За гостите е подготвена изложба от оригинални архивни документи – дарения направени на архива от физически лица, която ще се открие от 10 ч. Ще могат да се видят документи на Никола Бошнаков – дългогодишен директор на Военноисторическите къщи музеи, на свещеник Георги Маринов, предадени материали от Георги Бирданов касаещи преди всичко изграждането на църковен храм в родното му село Божурица, Плевенско, на семейство Татяна и Любомир Духлински – журналисти и писатели, на архитектите Кирил Русков, Михаил Караязов и Иван Стефанов. Отново ще бъдат изложени документи,  отразяващи част от творческият път на Петко Попов – редактор на вестник „Северно ехо”, в частност неговото последно писмо до своите близки преди да изчезне безследно. Не на последно място посетителите ще могат да видят  и дарените документи от приятеля на Плевенския архив Юрий Мичев, като книгата на войниците на Южния фронт от Девета рота на IV-ти пехотен Плевенски полк за образуване на фонд за създаване на читалище в село Пелишат, в което да се увековечи паметта на падналите Пелишатски войници през Балканската и Общоевропейска война и материали, свързани с построяването на чешма-паметник за увековечаване на загиналите във войните през 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г. жители от селото.

Ще бъдат огласени и безвъзмездните дарения от документи на хора,  допринесли със своята дейност за културното и историческо развитие на региона, които предстоят до края на годината да бъдат предадени в държавния архив, с което да заемат своето място в историята. Предстоящо дарение на документи се очаква от Милко Аспарухов – дългогодишен директор на Военноисторическите къщи музеи в Плевен, от Симеон Оббов – дългогодишен уредник в Панорама „Плевенска епопея”, на Красимир Петров – дългогодишен уредник в Регионален исторически музей – Плевен и на Георги Стойков – известен писател и журналист. В този ден ще бъде показано и най-новото и уникално дарение на държавният архив, получено безвъзмездно от Ели Трифонова – дъщеря на арх. Христо Ковачев.

Маринела Йорданова – началник на отдел „Държавен архив”  каза още за радио „Плевен“, че използва повода, за да отправи покана към всеки плевенчанин, опазил, скътал малък спомен от историята на своя живот, от живота на своите родители, от историята на други близки до него личности, да направят дар на държавния архив. А той от своя страна ще съхрани всеки хванат миг в снимка, всяка записана мисъл и спомен за вечни времена.