Новини

Първият в страната ученически гвардейски оркестър е плевенски

Първият в страната ученически духов гвардейски оркестър вече е сформиран в средното училище „Иван Вазов” – Плевен.

Това обяви директорът на учебното заведение Димитър Митев на организираната среща днес с подполковник Ради Радев- началник на представителния гвардейския духов оркестър на България и Иво Антонов – дирeктор на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, на която беше заявено желанието на децата да се включат в такъв оркестър и след формирането на втория гвардейски ученически отряд при училище „Д-р Петър Берон”, в Плевен вече ще има и духов оркестър. Както каза пред младите хора в зала „Европа” подп. Ради Радев, подготовката на музикантите ще изисква много усилия и неуморен труд, докато гвардейската духова формация започне а жъне успехи и да показва истинското лице на униформените музиканти, които с изпълненията си респектират и радват хората, които ги виждат на публични места.

Маестрото разказа на учениците как се е зародил гвардейският оркестър преди 140 години и ги увери, че няма нищо по-достойно от това да бъдеш музикант, защото оркестърът винаги е водил строя по време на военни действия и е изпълнявал маршове. Присъстващите ученици в залата обещаха пред директора Димитър Митев, че приемат участието си в ученическия гвардейски оркестър с голямо желание и ще се постараят да овладеят едновременно и свиренето, и маршируването.

А д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“ и инициатор за сформирането на гвардейски отряди в страната каза, че сега най-важно е осигуряването на униформи и ботуши за оркестрантите. Тя е убедена, че е близо времето, когато плевенчани ще видят гвардейският ученически оркестър в целия му блясък на някой от големите празници в града.

Николай Стоев