Новини

За седмица Плевен беше музикална столица на България

31-ото издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова” се проведе от 2 до 7 октомври в Плевен, превръщайки града за седмица в притегателен център за меломаните. Мащабният форум се организира от Община Плевен. На плевенска сцена се изявиха 15 млади музиканти – певци и инструменталисти от Франция, Португалия, Германия, Словения, Косово, Румъния, Турция, Полша, Чехия, Литва и България, лауреати на едни от най-престижните конкурси в Европа.

Официалното откриване на 2 октомври бе с оперен спектакъл на „Бохеми” от Пучини в Драматично-кукления театър „Иван Радоев”. Диригент е Деян Павлов, а в главните роли са Оана Андра, Беса Лугичи, Михаил Михайлов, с участието на Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, и Детска вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие” с ръководител Виолета Боянова. Това като че ли бе най-естественото начало на музикалните празници, които носят името на Катя Попова.

В двата камерни концерта в залата, която носи името на Катя Попова (3 и 4 октомври) се изявиха два камерни състава от ударни инструменти: „Акцент” от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен и перкусионно дуо „Дендрокопос” от Словакия, отличени преди половин година с Първа и Специалната награда на публиката от Международния конкурс за ударни инструменти в Люксембург, 2018.

В концерта „Вечер на плевенски лауреати” за първи път в Плевен се представи  Ансамбъл „Одеон” – създаден и ръководен от цигуларя Ивайло Дешков – възпитаник на Благородна Танева и плевенското училище. За втори път в Лауреатските дни „Катя Попова” участва и цигуларката Зорница Иларионова, която сега се представи с пианистката Мария-Елена Средева.

В концерта на Плевенската филхармония (на 5 октомври) под диригентството на Иван Ангелов се изявиха Гюлин Атаклъ – обой /Турция/, която изпълни премиерна в България Концерта за обой и оркестър от Бохуслав Мартину. А 26-годишния френски пианист Реми Жение буквално взриви залата на театър „Иван Радоев” с Първия клавирен концерт на Чайковски.

На 6 октомври в концерта на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров блеснаха други млади солисти: флейтиста Денисджан Ерен от Турция, виолончелиста Виктор Жулиен-Лафериер от Франция и българското дуо Надежда Цанова – пиано, и Петър Македонски – тромпет.

Заключителният концерт на Лауреатските дни „Катя Попова” на 7 октомври се превърна в красивия финален акорд на този музикален форум. Солисти на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров бяха Кевин Трайбер – виола /Германия/, Витор Фернандес – кларинет /Португалия/, а сопраното Вера Гиргинова бе солист в „Магнификат” от Рутер. С това кантатно-ораториално произведение по естествен и много логичен начин завършиха 31 Лауреатски дни „Катя Попова”.

 

 

 

 

 

 

 

В съпътстващата програма плевенчани и гости на града имаха възможност да посетят изложба на фотоси от последните издания на фестивала, както и концерт-матине на лауреати от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен  (6 октомври) в зала в Регионалния исторически музей, която носи името „Музикална слава на Плевен”.

И този път на Лауреатските дни „Катя Попова” се представиха интерпретатори и артисти от висока класа, които привлякоха много публика в залите на Плевен – хора от различни поколения, които обичат и идват да слуша класическа музика.